Interviu cu Horea Soporan: „Legi, drumuri și demnitate pentru români”

img_8578Consecvent principiilor sale de înnoire a reprezentanților săi în viitorul Parlament al țării, PSD îl propune drept candidat pentru Senat, la apropiatele alegeri generale, pe dl. Horea Soporan, președintele PSD Tîrgu Mureș.

Dl. Soporan este un interlocutor deschis, spune lucrurilor pe nume și nu se sfiește să pună punctul pe „i”, acolo unde crede că este cazul. Dincolo de franchețea discursului (lucru mai rar la un politician), sunt priceperea și dorința de a face ceva în folosul comunității mureșene. Vă invităm, în rândurile ce urmează, să-l cunoașteți mai bine și să aflați cum vede dl. Soporan câteva dintre cele mai stringente chestiuni ale actualității naționale și locale.

Reporter: Ați fost, timp de mai bine de 10 ani, consultantul liderilor PSD Mureș, secretar executiv pe marketing politic și sondaje, apoi ați fost ales la conducerea organizației PSD Tîrgu Mureș. Acum sunteți locul I pe lista candidaților PSD Mureș pentru Senat. Cum a fost trecerea de la postura de sfătuitor al altora la cea de executiv politic?

Horea Soporan: Într-adevăr, trecerea de la planul secund al politicii, invizibil publicului, la postura de politician de prim-plan nu e tocmai ușoară. Mai ales că, atunci când lucram ca și consultant politic și elaboram strategii, sfătuindu-i pe alții, nu mă gândeam că voi ajunge eu însumi în postura de candidat. După ce am fost ani buni consultant și au fost promovați tineri și oameni capabili, am fost propus și ales președinte al organizației municipale a PSD Tîrgu Mureș, apoi am fost coordonatorul campaniei la alegerile din iunie 2016, iar scorul istoric deosebit obținut a contat în propunerea și susținerea de a reprezenta județul ca și senator. Ca și consultant, dacă lucrezi cu profesionalism, ajungi să cunoști în profunzime mecanismele politice și să înțelegi cât de importantă este orice decizie, oricât de neînsemnată ar părea. Observi cum un gest politic înțelept poate schimba în bine viața oamenilor. Ca și lider politic, aș spune că diferența constă în faptul că propui electoratului nu doar gândirea ta, munca ta, soluțiile tale pentru bunăstarea mureșenilor, ci ești obligat să aduci sub reflectoare propria ta persoană. Dar responsabilitatea este aceeași. De fapt, indiferent de ceea ce facem, discuția se reduce la a urmări întotdeauna să aduci plus-valoare în ceea ce faci.

Rep.: Ați absolvit ingineria la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, specializarea proiectant mașini-unelte și roboți industriali. Ce avantaje are formația dvs. tehnică în cariera politică, în ceea ce privește punerea în ecuație și rezolvarea problemelor societății românești?

Horea Soporan: Ca inginer, am învățat să lucrez cu parametri cuantificabili, să identific exact obiectivul și resursele de care dispun pentru a rezolva o problemă anume. Azi, fiecare domeniu al societății este specializat și atât de detaliat, aprofundat, încât devine o știință în sine. Nu există o soluție care să rezolve toate problemele, ca un fel de panaceu. Tu, ca om politic, trebuie să o găsești pe cea mai bună, ținând cont de timp, de costuri, de resurse, de ce anume vrei să obții și așa mai departe.

Sunt un om concret și riguros, prefer lucrurile măsurabile în locul vorbăriei – și așa consider că trebuie să fie și legislația României: aplicabilă pe termen lung, fără ocolișuri, fără dublu înțeles, care să țină cont de realitățile și tradiția noastră istorică – nu să fie impusă orbește de la Bruxelles sau de altundeva din afară.

 

Tîrgu Mureș nu poate lipsi de pe harta autostrăzilor

 

Rep.: Nici n-au început bine lucrările la tronsonul de autostradă menit să lege Tîrgu Mureșul de segmentul deja existent între Câmpia Turzii și Gilău, că au apărut deja luări de poziție ale unor oficiali ai Companiei Naționale de Drumuri și Autostrăzi, conform cărora reședința noastră de județ ar urma să fie ocolită de șoseaua de mare viteză, alegându-se, în schimb, legarea Clujului de Brașov prin Sebeș – Sibiu – Făgăraș. Presupunem că nu vă doriți ca acest lucru să se întâmple.

Horea Soporan: Firește că nu. E absurd. O lipsă crasă de consecvență și de viziune. România are deja un master-plan de transport, pe termen lung, asumat de toate forțele politice și acceptat de societate, în ansamblul ei. Nu poți să vii în fiecare săptămână cu intenția de a schimba astfel de proiecte de infrastructură. Excluderea Tîrgu Mureșului de pe harta autostrăzilor ar avea implicații catastrofale asupra economiei județului. Și nu e vorba doar de conectarea prin autostradă a orașului și a județului, în general, cu rețeaua rutieră națională și europeană; la mijloc mai este și asigurarea unei legături prin autostradă a Moldovei de restul țării, prin tronsonul Tîrgu Mureș – Iași. Să nu uităm că în 2018 vom aniversa 100 de ani de la Marea Unire, iar aniversarea aceasta riscă să ne găsească în situația în care cele trei mari provincii românești să nu fie interconectate nici prin șosele de mare viteză, nici prin vreo cale ferată de mare viteză. Trebuie să ne luptăm ca Tîrgu Mureșul să devină nod rutier între autostrada Transilvania și cea spre Iași. Un rege norvegian, venerat și azi pentru ceea ce a făcut pentru țara lui, avea o deviză care, cred eu, este foarte actuală pentru România de azi: „O țară se construiește cu legi și cu drumuri”. Nu putem să ne numim o societate modernă, europeană, civilizată, fără a avea și o infrastructură pe măsură.

 

Reciprocitate privind vizele pentru SUA

 

Rep.: Recent, s-a ajuns la o înțelegere cu statul canadian, pentru eliminarea vizelor de călătorie pentru cetățenii români. Surprinzător sau nu, marele nostru aliat și prieten, SUA, încă refuză să elimine vizele pentru cetățenii români. Sunt chestiuni care au stârnit discuții și polemici aprinse în ultimul timp. Care e poziția dvs. în această privință?

Horea Soporan: Eliminarea vizelor pentru cetățenii români care vor călători în Canada pe parcursul anului 2017 este un succes pe care l-am dobândit, în primul rând, grație apartenenței noastre la Uniunea Europeană. Dar și progreselor făcute de România după 1989. În schimb, poziția SUA, de menținere a unui regim de vize pentru români, principial nu este una corectă. SUA are baze militare la noi în țară. Găzduindu-le, ne-am atras adversitatea Rusiei, asta într-o paranteză fie spus. Suntem, de facto, un avanpost sud-estic al NATO, avangarda apărării lumii occidentale împotriva pericolului de la Răsărit. În aceste condiții, românii ar merita un altfel de tratament din partea SUA. De altfel, Comisia Europeană a somat în repetate rânduri Washingtonul să elimine vizele pentru români (ca și cele pentru bulgari, croați, polonezi și ciprioți) însă, deocamdată, fără niciun rezultat. Reacția autorităților române în această privință a fost, cel puțin până acum, cvasiinexistentă. Consider o astfel de situație umilitoare și de neacceptat, mai ales că România nu cere viză cetățenilor americani care călătoresc aici. Ca atare, consider oportună introducerea, într-o primă etapă, a unei taxe de reciprocitate, după modelul inițiat în Argentina de fosta președintă Cristina Kirchner. Astfel, fiecare cetățean american care intră ca turist pe teritoriul României ar urma să plătească suma de 160 dolari. Exact suma pe care o plătește un român ca să-i fie procesată cererea de viză turistică pentru SUA. E o chestiune de bun-simț, din care prietenii americani ar urma să înțeleagă că nu mai pot trata România ca pe un fel de Paraguay, ci ca pe oricare alt stat european.

 

Suntem în U.E., dar trebuie să intrăm neapărat în Schengen

 

Rep.: O altă chestiune fierbinte ce ține de România este refuzul accesului țării noastre la spațiul de liberă circulație Schengen. Cum credeți că se va rezolva această problemă extrem de importantă în special pentru mediul economic românesc?

Horea Soporan: Și această problemă ține tot de atitudinea demnă, responsabilă și lipsită de slugărnicie a autorităților statului român. Ni s-a refuza inițial aderarea la Schengen, pe motiv că am fi corupți. Asta deși pentru accesul acolo criteriile sunt altele, fără legătură cu gradul de corupție. Concomitent, în ultimii ani, am fost dați mereu exemplu și lăudați, ca fiind țara cu cea mai de succes și mai dârză luptă anticorupție. Mai mult, într-un raport al cunoscutei organizații neguvernamentale Transparency International, într-un top mondial al indicelui de corupție, Italia, bunăoară, apare ca fiind mai coruptă decât România. Ca să nu mai vorbim despre Grecia, țară în care bonurile fiscale, bunăoară, sunt niște rarități. Atunci, dacă aceste țări au dreptul să fie membre Schengen, acest drept îl are și România. Dar nu e așa. Și asta pentru că am permis noi să nu fie. Se va schimba însă și asta. În viitoarea legislatură, aderarea la Schengen va fi o prioritate de top. Pentru că degeaba suntem țară membră a UE, dacă nu aparținem și spațiului de liberă circulație Schengen.

Rep.: Cum așteptați alegerile, din postura de candidat?

Horea Soporan: Ca de fiecare dată. Cu emoții și gata de luptă. De fapt, nu s-a schimbat nimic. Candidatul nu este o persoană solitară ce participă la alegeri în nume propriu. Campania electorală este o competiție la care participă fiecare membru de partid și fiecare simpatizant. Nu știu la alte partide cum este, dar PSD Mureș este o echipă dinamică și unită, implicată trup și suflet de fiecare dată când avem un obiectiv de atins. Indiferent unde suntem, în spatele sau în fața reflectoarelor, luptăm împreună și ne bucurăm împreună de victorie.

Fii primul care comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publica.


*