Barajul de la Răstolița, blocat într-o semnătură a tehnocraților

SONY DSC
SONY DSC

Președintele PSD Mureș, deputatul Vasile Gliga, a prezentat astăzi, într-o conferință de presă, o adresă a Ministerului Energiei prin care se explică stadiul în care se găsește una dintre cele mai importante investiții ale județului Mureș.

Amenajarea hidrotehnică de la Răstolița este astăzi realizată în proporție de peste 90%, dar s-a blocat în faza exproprierilor.

„Ministerul Energiei a promovat proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică ”Amenajarea hidrotehnică Răstolița”. Proiectul de act normativ este pe circuitul de avizare externă, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, care refuză, în mod nejustificat, să semneze actul normativ, invocând faptul că ”nu există nicio informație în ceea ce privește amplasamentul investiției în raport cu ariile naturale protejate”. Ministerul Energiei a făcut demersuri în vederea organizării unei întâlniri cu specialiștii din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și de la societatea Hidroelectrica, pentru a fi discutate observațiile transmise de MMAP. După semnarea de către MMAP, proiectul de act normativ va fi transmis spre avizare Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Justiției”, se arată în adresa sus menționată.

Ministerul Energiei a solicitat Ministerului Finanțelor Publice ca, la prima rectificare bugetară, sumele individuale estimate de către expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată situate în coridorul de expropriere, în cuantum total de 1.461,052 mii lei conform evaluării, să fie alocate de le bugetul de stat, prin bugetul ministerului.

Pentru că barajul de la Răstoliţa are o importanţă uriaşă pentru dezvoltarea judeţului, preşedintele PSD Mureş, deputatul Vasile Gliga, a urmărit pas cu pas situaţia barajului, pe care a ridicat-o şi în cadrul întâlnirii dintre ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vicepremierul Vasile Dâncu, cu primarii mureşeni, organizată la Reghin cu ocazia Zilei Recoltei.

În anul 2014, la inițiativa lui Vasile Gliga, barajul a fost vizitat de premierul Victor Ponta împreună cu cei doi vicepremieri și alți miniștri din Guvern, și, ca urmare a acestei vizite, au fost alocate fondurile necesare finalizării investiției, dar care nu s-au putut folosi din cauza blocajului cauzat de exproprieri.

Vasile Gliga a mai făcut un pas, și va depune o interpelare în Parlamentul României, adresată ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Pașca – Palmer. Deputatul cere răspunsuri la blocajul creat de funcţionarii din Minister. „Pentru PSD Mureş finalizarea barajului de la Răstoliţa şi punerea în funcţiune a amenajării este una dintre priorităţile pentru care vom depune toate eforturile atât pe plan local, cât mai ales pe plan naţional. Vom bate la toate uşile până când vom obţine deblocarea proiectului. Este revoltător cum o asemenea investiţie este tratată ca un fapt divers de funcţionarii din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Calitatea mea de deputat îmi permite să o chem oficial pe doamna ministru să dea răspunsurile cerute de mureşeni direct în Camera Deputaţilor şi am convingerea că, în cel mai scurt timp, se vor relua procedurile de expropriere şi ultimele lucrări necesare pentru finalizarea investiţiei”, a declarat Vasile Gliga.

Fii primul care comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publica.


*