Consiliul Județean Mureș poate contribui la reducerea accidentelor rutiere

VICE CJ alexandru campeanu

Județul Mureș este pe locul trei la nivel național după numărul de accidente, iar multe dintre acestea sunt cauzate de starea proastă a drumurilor și de lipsa semnalizării

 Maria Luca

Alexandru Câmpeanu, candidat din partea PSD pentru funcția de consilier județean, a identificat rapid câteva puncte unde se poate interveni pentru siguranța cetățenilor.

Cele mai rapide măsuri se pot lua pe plan rutier, acolo unde și Consiliul Județean are competențe.

Fost șef al Inspectoratului Județean de Poliție Mureș, Alexandru Câmpeanu vorbește din perspectiva expertului, care a analizat în detaliu cauzele și consecințele accidentelor rutiere: ”Din păcate, siguranța rutieră, în ultimii ani, în județul Mureș ne-a creat mari probleme, numărul accidentelor a crescut de la an la an, ne-am situat pe primele trei locuri la accidente soldate cu persoane decedate și persoane rănite grav. S-a dovedit că fermitatea polițiștilor rutieri care au aplicat, statistic vorbind, cele mai multe sancțiuni, dacă ne raportăm la celelalte județe din țară, nu a condus la reducerea numărului de accidente rutiere, ba chiar dimpotrivă. Și atunci trebuie căutate și alte mijloace și metode de reducere a accidentelor. Pot să spun că cele mai multe accidente s-au produs tot în mediul rural, unde numărul polițiștilor este redus, unde amenajările sunt deficitare. În această situație ar trebui identificate acele zone care sunt generatoare de accidente rutiere și găsite soluții pentru amenajarea de mijloace care să determine conducătorii auto să aibă un comportament care la rândul lor să nu genereze accidente rutiere. Mijloace care să ducă la reducerea vitezei, indicatoare rutiere, infrastructura laterală căilor de comunicare, de ce nu, chiar și starea drumurilor. Au fost multe situații în care, din cauza precară a drumurilor, conducătorii auto au fost nevoiți să facă manevre bruște de ocolire și s-au produs accidente rutiere.”

Măsurile trebuie aplicate, însă, după o analiză clară a situației din teren: ”E foarte important ca persoane cu experiență să inspecteze toate aceste drumuri, care sunt în administrarea Consiliului Județean, și să se stabilească o măsură pe termen scurt, în așa fel încât marcajele, indicatoarele rutiere, toate celelalte amenajări să fie puse în operă și, cu siguranță, o astfel de intervenție ar putea duce la reducerea accidentelor rutiere.”

 

 

 

Siguranța în mediu rural, o prioritate

 

 

”Ca atribuții directe, posibilitățile Consiliului Județean sunt destul de limitate, dar se pot realiza protocoale de colaborare cu structurile de ordine publică, Poliție, Jandarmerie, Poliție Locală, prin care Consiliul să aloce resurse financiare sau chiar logistice”, susține Alexandru Câmpeanu.

Ca exemplu, acesta a prezentat situația câinilor de urmă, care ar rezolva multe cazuri în special în  mediul rural, dar care acum nu pot fi transportați în condiții de siguranță: ”Sunt multe situații în care, în mediul rural, este necesară folosirea câinelui de urmă pentru că în majoritatea cazurilor autorii sunt de regulă din localitatea în care s-a comis fapta. Pentru Poliție, instituția care deține câini specializați pentru urmă, este destul de complicat să îi folosească de fiecare dată când este nevoie, din cauza lipsei mijloacelor de transport. Aceștia trebuie să beneficieze de un minim de confort, oferite în autospeciale amenajate în acest scop. Din păcate, în județul Mureș, ca și în alte județe din țară, poliția nu este dotată nici măcar cu o autospecială de acest gen, și, atunci când este nevoie, se folosesc autovehiculele destinate transportului de persoane, sau chiar mai rău decât atât. Capacitatea câinilor este afectată de condițiile de transport, și de aceea, este foarte important ca în cadrul unui parteneriat Consiliul Județean să încerce achiziționarea unei autospeciale care să poată fi folosită și să și dea roade. Aproape în fiecare situație, victimele solicită aducerea câinelui, folosirea lui, dar, din păcate, nu de fiecare dată se reușește acest lucru. Au fost și situații, în care, din cauza condițiilor de transport, câinii nu au putut fi folosiți”.

O altă problemă legată de aspectul pazei proprietății în mediul rural.

”Deși unitățile de jandarmi care se găsesc pe raza județului, Gruparea de Jandarmi Mobilă și Inspectoratul de Jandarmi Județean, au în dotare câini de însoțire, îi folosesc cu precădere pe raza municipiului Tîrgu-Mureș, deși ar fi deosebit de utili în mediul rural. E și aici o mare problemă, transportul câinilor de însoțire, în situații urgente, ei, de asemenea, sunt transportați cu autospeciale în care sunt transportați și jandarmii, ceea ce este contrar tuturor regulilor, atât în ceea ce privește transportul de persoane, cât și în perspectiva transportului câinilor, a mai spus Alexandru Câmpeanu.

 

(casetă)

Alexandru Câmpeanu s-a născut la Reghin, în 1964. Este căsătorit, are doi copii, iar până în luna mai, a fost ofițer în cadrul Poliției Române.

A absolvit Şcoala Militară Superioară de Ofiţeri de Poliţie Bucureşti, este licențiat în științe juridice la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti și a finalizat mai multe cursuri postuniversitare de perfecționare în drept penal. Are un master în „Managementul sectorului public” la Universitatea Petrol-Gaze Ploieşti, Facultatea de Ştiinţe Economice, și a urmat un curs postuniversitar „Management” la Centrul de Studii Postuniversitare al MAI, Bucureşti.

În 2005 a devenit șeful Poliției Reghin, iar în 2007 a fost șef al Inspectoratului Județean de Poliție Mureș, iar din 2007 până în 2016, adjunct al inspectorului șef al IJP Mureș.

A luat decizia de a se implica mai mult în viața județului după ce a discutat cu mii de cetățeni ai județului, ale căror probleme le cunoaște foarte bine, dar și pentru că privește candidatura la Consiliul Județean ca o provocare: ”dacă până de curând competențele și atribuțiile pe care le aveam erau limitate doar la zona de ordine publică, de data aceasta voi putea să contribui într-o paletă mai largă de probleme, care vizează și latura economică, și latura socială și latura culturală.”

 

 

Fii primul care comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publica.


*