În afară de UMF, la Tîrgu-Mureș nimic nu iese în mod deosebit în evidență

sopo

Tîrgumureșenii nu resimt cei 110 milioane de euro cheltuiți anual din buget

Rep.: Are PSD Mureş forţa să devină principalul partid politic din judeţ, la alegerile locale din iunie 2016?

H.S.: La Tîrgu-Mureş nu putem face abstracţie de componenta etnică, momentan. De aceea, eforturile noastre se canalizează mai mult înspre Consiliul Local. Aici se decid liniile de dezvoltare ale oraşului în viitor. E important ca acolo să avem oameni de calitate şi noi, şi celelalte partide care vor accede în consiliu. Nu poţi să spui că reşedinţa de judeţ este un oraş sărac. Un oraş care cheltuieşte anual peste 110 milioane de euro nu poate fi socotit sărac. Oare este bine cum sunt cheltuiţi aceşti bani acum? De vreo 17 ani avem o administraţie care, în afară de Complexul Weekend şi de Platoul Corneşti, doar asfaltează şi pune pavele. Oamenii au nevoie de mai mult. Practic, în Tîrgu-Mureş nimic nu iese în mod deosebit în evidenţă, în afară de Universitatea de Medicină şi Farmacie, a cărei viziune pe termen lung, de evoluţie înspre excelenţa academică, o admirăm. Mari proiecte avem dar nimic concret, deocamdată.

Rep.: Deci vă doriţi o îmbunătăţire a modului de lucru al administraţiei locale? Cum anume, concret?

H.S.: Vă dau un exemplu: înainte de fiecare vot din consiliu asupra unei hotărâri despre modul în care gestionăm oraşul, trebuie să existe nişte dezbateri. Cetăţenii trebuie să aibă posibilitatea să spună ei înşişi dacă o anume hotărâre este bună sau nu pentru ei. Consilierii primesc mapele de şedinţă, cu proiectele de hotărâri, cu doar două zile înainte. Noi considerăm că 48 de ore sunt total insuficiente, ca să ne putem consulta membrii şi simpatizanţii asupra oportunităţii unei hotărâri. Noi am vrea să-i chestionăm pe cetăţeni, să le spunem ce hotărâri intenţionează să ia Consiliul local şi să îi întrebăm, direct şi nemijlocit, ce păreri au. Fizic vorbind, în doar 48 de ore nu putem face asta. Până la urmă, acesta este scopul politicii: să luăm decizii în interesul cetăţenilor. Exact această stare de lucruri dorim să o schimbăm în administraţia locală: s-o facem mai transparentă în relaţia cu oamenii. Nu doar consilierii trebuie să dezbată proiectele de hotărâri, ci şi oamenii înşişi. Mai ales ei. Iar noi trebuie să luăm exact acele hotărâri pe care cetăţenii și le doresc.

Rep.: Institutii solide înseamnă un stat puternic…

H.S.: Exact. Mai mult, azi nu putem exista ca și comunități fără intervenția statului în economie, educație, sănătate, dar și pe anumite direcții de dezvoltare etc. Este important să avem specialiști recunoscuți pe diverse domenii, să fim deschiși spre nevoile ceilorlalți. Este vorba și de competitivitate. Am observat că individual, noi oamenii ne dezvoltăm mult mai rapid decât institutiile. Ce lipsește este o competiție națională reală, pe domenii de activitate. Competitivitatea în plan politic, dar și în cele mai multe dintre domenii, la noi are de suferit. Din păcate, încă există în firescul vieții sociale o unitate relativ mare între interesele personale și cele publice sau profesionale/de afaceri. Este o lipsa de disciplinare a gândirii.

Rep.: Cum priviţi liberalizarea vieţii politice, materializată prin posibilitatea înfiinţării de partide cu doar trei membri? Este bine sau rău pentru PSD că au apărut deja o puzderie de partide mici?

H.S.: Nu vedem un lucru rău în asta. Noi chiar am promovat acest demers. Faptul că sunt acum mai multe partide politice e un avantaj pentru noi.

Rep.: Avantaj din ce perspectivă?

H.S.: În politică nu există doar stânga şi dreapta. E şi aici plin de fel de fel de nuanţe intermediare. În politică sunt extrem de binevenite temele locale. Pentru partidele tradiţionale, mari, abordarea acestor teme este mai dificilă. Aceste partide mici sunt agile, vioaie şi – prin natura lor – foarte rapide în reacţii. Partidele mici pot, la un moment dat, să ridice nişte teme locale de mare interes. Fireşte că, în astfel de situaţii, noi, PSD-ul, ca partid mare şi cu influenţă pe măsură la scară naţională, putem susţine demersurile unor astfel de partide mici, locale. Dacă un partid mic vine cu o idee foarte bună pentru Tîrgu-Mureş, clar o vom susţine în Consiliul Local. Suntem de părere că nu contează de unde vine ideea, o vom susţine fără rezerve, câtă vreme este bună pentru oraş.

Rep.: Cum explicaţi faptul că PSD a reuşit să îşi conserve mereu poziţia de partid numărul unu al României?

H.S.: Aşa cum spuneam, PSD este un partid viu. Oricând pică unul, altul îi ia locul. Este, de fapt, o evoluţie. PSD este de departe cel mai competitiv partid, atunci când vine vorba de resurse umane. La noi, la şedinţe, vin oameni, îşi susţin idei, au loc chiar polemici privind atitudinea partidului într-o problemă sau alta, unii chiar se ceartă, apoi se împacă, şi mergem mai departe. În acest partid există pluralism de idei, deci există viaţă. Am arătat, constant, că suntem aproape de oameni. Guvernările PSD au pus România pe o direcţie clară, pro-europeană: a fost negociată intrarea în UE, admiterea în NATO. S-au luat decizii extraordinar de importante pentru viitorul țării noastre. Iar dacă uneori PSD a luat măsuri care ar fi putut părea de dreapta, am făcut-o pentru a încuraja dezvoltarea economiei şi în special dezvoltarea capitalului şi a întreprinzătorilor autohtoni. Întotdeauna noi am fost de partea investitorilor români. Am fost, dacă vreţi, un pic mai patrioţi. Bun, intrăm în Europa, pentru că-i aparţinem intrinsec, dar noi rămânem România.

Rep.: Enumeraţi, vă rog, două-trei lucruri prin care PSD Mureş de azi se deosebeşte de PSD Mureş de acum zece ani? Cine sunt candidații PSD la alegerile din iunie, în Tîrgu-Mureș?

H.S.: PSD Mureş nu duce lipsă de lideri autentici, cu charismă. Candidaţii noştri la alegerile locale sunt, majoritatea, oameni tineri, cu meserii şi cu trasee profesionale respectabile. Oameni normali, cu alte cuvinte. Avem în organizaţie mulţi oameni care au intrat în politică abia după ce s-au realizat profesional şi material, cei mai mulţi, în domeniul privat, şi care au făcut acest pas pentru a face ceva pentru comunitate. Sunt oameni care ştiu ce trebuie făcut pentru ca lucrurile să meargă, în general vorbind, mai bine, şi sunt, în acelaşi timp, oameni competenţi, fiecare în domeniul lui, şi care au ceva de spus. Ne dorim ca, graţie calităţilor profesionale şi umane ale membrilor noştri, să schimbăm ceva în bine. Noi nu uităm niciodată că oamenii ne votează ca să schimbăm ceva în bine în vieţile lor.

Fii primul care comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publica.


*