Vasile Gliga despre iniţiativa «UDMR-ului» românesc

foto interviu1Maria Luca: Din acest an avem o legislaţie electorală complet diferită. Cum vedeți restricţiile în ceea ce priveşte campania electorală?
Vasile Gliga: Cred că pentru social democrație acestea sunt foarte bine-venite. În anii trecuţi, cei care au avut resurse au avut posibilitatea să cheltuiască mai mult în campanie şi, de multe ori, rezultatele au fost influenţate de sumele investite. Dar noi ne adresăm în special electoratului cu probleme sociale, pentru care venim cu soluţii concrete şi viabile, şi cred că pentru partidul nostru aceste restricţii sunt un avantaj. Acum vor conta mai mult programul electoral şi oamenii propuşi decât sumele cheltuite în campanie. Într-adevăr, alegerile din anul acesta vor fi o mare provocare pentru toate partidele politice.
M.L.: Cum vedeţi cererea de schimbare care este tot mai presantă din partea alegătorilor?
V.G.: Lumea politică de azi s-a schimbat, aşteptările alegătorilor sunt altele, iar noi trebuie să ne adaptăm realităţii. Majoritatea alegătorilor se gândesc la o reformă, vor o schimbare în politică, dar au şi multă înţelepciune şi înţeleg că fără experienţă nu putem merge mai departe. Desigur, sunt bineveniţi şi cei care vor să pornească acum în politică, dar să nu uităm că diferenţa stă în experienţă, în a şti ce înseamnă implicare şi responsabilitate politică, cum se  elaborează o lege, cum sunt astăzi văzuţi aleşii locali, care sunt dificultăţile cu care se confruntă în activitatea administrativă.
M.L.: În acest context, vor fi schimbări pe listele de candidaţi?
V.G.: În majoritatea organizaţiilor, schimbarea s-a realizat deja. Avem multe organizaţii cu lideri noi, dornici să se implice, cu putere de luptă, dar avem şi organizaţii bine consolidate, care au confirmat de fiecare dată, cu preşedinţi primari, unii la multe mandate. Sunt oameni bine văzuţi, cu multe realizări, aş da doar câteva exemple, Ruşii Munţi, Deda, Ibăneşti, Şăulia sau Băgaciu. Sigur că fiecare opţiune este atent analizată, iar totul este privit prin prisma alegătorului, ce îşi doreşte pentru comunitatea sa.
M.L.: Ați participat la toate adunările organizaţiilor locale ale PSD, cum se simte viaţa de partid în teritoriu, cum reacţionează oamenii?
V.G.: Este o ocazie extraordinară de a lua pulsul adevărat al ţării, de a vedea care sunt problemele reale ale alegătorilor, de a înţelege de fapt cum funcţionează statul şi, mai ales, de a găsi cea mai bună soluţie pentru fiecare caz în parte. Aici este și rolul nostru, al aleșilor locali și al parlamentarilor. Să avem deschiderea și plăcerea de a lucra
cu oamenii și de a-i asculta, iar cea mai mare calitate pe care o are un ales este puterea de a asculta, pentru că atunci când ia decizii trebuie să îi aibă în vedere pe toți oamenii, indiferent de pregătire, care îi dau o imagine de ansamblu și corectă a ce se întâmplă în realitate.
M.L.: Sunt totuşi şi organizații unde mai apar conflicte, cum le rezolvați?
V.G.: Cred că sunt normale și este normal să apară concurenţă pe plan intern, dar criteriul de bază la selectarea candidaţilor este dat de oamenii pe care îi adună în jurul lor, de electoratul pe care se bazează atunci când intră în campanie. Depinde şi de implicarea lor, prin exemplul personal şi prin soluţiile pe care le dau celor cărora li se adresează. Desigur, în cazurile extreme, putem să recurgem şi la sondaje, dar obligația mea este să îi pun faţă în faţă şi să înţelegem că suntem o echipă şi doar uniţi suntem puternici. Este o misiune grea pentru mine, dar prefer să mă implic în fiecare situaţie în parte, pentru a ajunge la un consens.
M.L.: Cu ce resurse pleacă PSD Mureş în cursa electorală?
V.G. Pentru PSD, cea mai importantă resursă a fost întotdeauna cea umană. Suntem foarte bine organizați, avem organizații pe secții de vot, avem întâlniri săptămânale, lunare. Peste tot încercăm să creștem, să obținem mai multe voturi, să avem cât mai mulți primari, consilieri locali şi consilieri județeni, pentru a conta în dificila conjunctură politică a județului Mureș.
M.L.: Suntem, iată, la primul număr al „Telegrafului de Mureş”. De ce era necesară această publicaţie?
V.G.: Ceea ce ne propunem prin acest ziar este să-i informăm cât mai realist şi în context local în primul rând pe membrii noştri. Dacă nu eşti informat, nu poţi să discerni ce e bine și cum ar trebui să te implici în politică. Ceea ce reproșez eu presei este că se promovează ce e rău în guvernările precedente. E important să gândim pozitiv, să luăm tot ce au lăsat bun cei dinaintea noastră, să continuăm și să promovăm calitățile românilor, să îi îndemnăm spre unitate, nu ca acum, când asistăm la un conflict permanent între români, între clasele sociale, muncitori și patroni, profesori și elevi, tineri și bătrâni. Pe de altă parte, noi, parlamentarii, care avem informaţii din forul legislativ sau din discuţiile cu reprezentanţii Guvernului, avem astfel o modalitate de a transmite imediat aceste informaţii utile în teritoriu, pentru ca toţi cei interesaţi să ia cele mai bune decizii în cunoştinţă de cauză.
M.L.: În urmă cu puţin timp aţi declarat utilitatea înfiinţării unui „UDMR” românesc. Care este de fapt sensul acestei afirmaţii?
V.G.: Dacă s-ar uni, românii ar putea câştiga Primăria Tîrgu–Mureş şi preşedinţia Consiliului Judeţean. În multe din localităţile judeţului, UDMR are majoritatea sau obţine un număr consistent de voturi pe o idee etnică. În acest context, am venit cu o propunere: cum ar fi să avem şi noi românii un „UDMR” al nostru, o Uniune Democrată a Mureşenilor Români. Cu alte cuvinte, propun ca în localităţile unde UDMR are majoritate, dar şi în localităţi mai „sensibile” din acest punct de vedere, cum este Tîrgu–Mureşul, partidele româneşti să îşi dea mâna pentru a maximiza rezultatul. La fel poate exista o construcţie la nivel judeţean, pentru Consiliul Judeţean. Noi avem această experienţă din alegerile trecute când am intrat în astfel de construcţii politice. Suntem dispuşi din nou la dialog în aces sens, însă în condiţiile unor criterii clare şi fără ca PSD Mureş să mai piardă puncte politice şi funcţii în administraţia publică locală, cum s-a întâmplat în rândurile trecute, când cei pe care i-am sprijinit pentru un astfel de deziderat au întors spatele partidului nostru.

Fii primul care comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publica.


*