Institut Naţional de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă la Tîrgu-Mureș

buicuÎn calitatea mea de deputat şi Preşedinte al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, alături de deputatul Vasile Gliga şi senatorul Alexandru Petru Frătean, am iniţiat un proiect de lege p rivind înfiinţarea la Tîrgu- Mureş a Institutului Naţional de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă din România. Proiectul de lege este depus la Senat pentru dezbatere, după care va ajunge în Camera Deputaţilor, care este camera decizională.

În cadrul acestui Institut ar urma să fie pregătiţi reprezentanţii tuturor structurilor cu atribuţii în astfel de intervenţii de urgenţă.

Îmi doresc ca până la sfârşitul anului 2016 să văd acest proiect transformat în lege. Institutul Naţional de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă din România ar avea ca atribuţii pregătirea şi standardizarea pregătirii  personalului care intervine în rezolvarea situaţiilor de urgenţă. Pentru că în aceste situaţii de urgenţă nu intervine numai personalul medical – şi aici mă refer la medici şi asistente – ci şi pompieri, poliţişti, jandarmi şi consider că este necesară o standardizare a pregătirii personalului de diverse specialităţi din aceste domenii. Pe de altă parte, aceste categorii diferite de specialităţi trebuie să înveţe să lucreze împreună, într-un mod integrat de lucru, în rezolvarea situaţiilor de urgenţă.

Acest proiect vine pe de o parte ca o recunoaştere a municipiului Tîrgu-Mureş în formarea personalului implicat în situaţiile de urgenţă, ca leagăn de formare al SMURD la nivel naţional. Modelul de formare al personalului din Tîrgu-Mureş devine astfel model de formare al personalului din România pentru toate palierele implicate în rezolvarea situaţiilor de urgenţă. Modelul de la Tîrgu-Mureş a devenit de-a lungul timpului model pentru servicii de urgenţă din multe ţări europene şi nu numai.

Ne dorim, în calitate de iniţiatori, sprijinul autorităţilor locale, atât al Primăriei Tîrgu-Mureș, dar şi al Consiliului Judeţean Mureş în vederea realizării acestui deziderat, al mediului academic, al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu-Mureş, dar şi al Universităţii „Petru Maior”, astfel încât să putem dezvolta la Tîrgu-Mureş un centru european, şi nu numai, de pregătire a specialiştilor.

Conform iniţiatorilor acestei legi, Institutul ar fi cel mai modern din Uniunea Europeană.

Deputat Florin BUICU

Fii primul care comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publica.


*