Senatorul Horea Soporan: „Târgu Mureș va fi principalul pol de dezvoltare al zonei”

IMG-20180718-WA0003Chiar dacă avem au un apetit deosebit pentru gâlceava politică, este bine de știut că în domeniul economic, lăsat în umbră de mass media, există inițiative deosebit de importante, care vor aduce schimbări majore în viața noastră.

(foto: Senatorul Horea Soporan alături de Președintele Adunării Parlamentare a Mediteranei, Pedro Roque)

Cum se vede Târgu Mureșul de la București, din Senatul României?  Vă întreb asta pentru că în primul rând sunteți Președintele PSD Târgu Mureș.

Așa cum spuneam și în urmă cu doi ani, Târgu Mureșul se află în fața unei dezvoltări pe care mulți nu și-o închipuie. Premisele sunt excepționale. Ne-am luptat pentru ca în cel mai scurt timp să reușim repararea pistei Aeroportului Târgu Mureș. Nu doar că am reușit asta într-un timp record, la Baia Mare reparațiile au durat doi ani, ci am reușit să aducem banii pentru investiție de la Guvernul României. Astfel am scutit Consiliul Județean Mureș de o cheltuială uriașă pentru bugetul său. Vreau să mulțumesc pe această cale și autorităților române din domeniul aeronautic pentru că ne-au ajutat, cu maximă celeritate, să obținem toate autorizațiile, într-un timp extrem de scurt, pentru ca Aeroportul să poată funcționa. Iată că astfel, suntem din nou pe harta Europei, având o infrastructură aeroportuară modernă, de ultimă oră.

Se opresc aici investițiile la Aeroport, sau aveți planuri concrete pentru dezvoltarea lui?

Acum, deja, discutăm despre demararea procedurilor pentru extinderea pistei la 2.580 de metri, de la 2.000 cât are acum, precum și extinderea aerogării, extinderea platformelor pentru parcarea aeronavelor, precum și realizarea unor hangare suplimentare. Unul din obiectivele noastre este și introducerea unei curse zilnice, dus – întors, între Târgu Mureș și București. Solicitările cresc și în plus, ar fi un gest deosebit ca în anul Centenarului să unim capitala țării cu unul din orașele importante ale Transilvaniei.

Ce va însemna Autostrada Târgu Mureș – Câmpia Turzii pentru noi?

Aeroportul este doar unul dintre punctele noastre forte. În doi ani, din Târgu Mureș vom putea urca pe autostradă și călători oriunde în Europa, fiind conectați la rețeaua continentală de autostrăzi. Această investiție majoră a fost finanțată până la urmă de Uniunea Europeană. Odată cu darea în folosință a acestui sector de autostradă Târgu Mureș și zonele învecinate ale acestuia, vor deveni deodată extrem de interesante pentru investitori.

Ca să rămânem tot la infrastructură, Ministerul Transporturilor a demarat procedurile, după rezilierea contractului de lucrări cu firma spaniolă, pentru centura de ocolire a Târgu Mureșului, pentru o nouă licitație.

Va putea excela Târgu Mureșul la capitolul educație?

Prestigiul pe care îl are Universitatea de Medicină și Farmacie precum și proiectul de dezvoltare împreună cu Universitatea „Petru Maior” sunt un alt punct major de interes pentru municipiul nostru. În jurul acestei universități s-a dezvoltat și se va dezvolta o adevărată industrie locală de servicii.

Ce alte atuuri are orașul nostru, în opinia dumneavoastră?

Târgu Mureș va deveni și un important centru sportiv al României. Dacă ne gândim că, nu cu mult timp în urmă, Consiliul Județean Mureș a recepționat investiția Parcului pentru Sporturi cu Motor de la Cerghid – o investiție care la rândul ei ne va pune pe harta Europei sau la faptul că în curând va începe lucrarea de construcție a Bazinului Olimpic acoperit, cu 800 de locuri, pentru competiții internaționale de natație – în locația fostului ștrand 1 Mai, vedem că infrastructura sportivă a orașului devine tot mai bogată, modernă și va putea găzdui întreceri internaționale. Pentru finalizarea lucrărilor la Patinoarul din Parcul Municipal au fost demarate procedurile, iar Sala Polivalentă va avea, cu siguranță, nevoie de investiții pentru modernizare. Odată realizate și aceste două obiective, vom deveni unul dintre cele mai atractive centre sportive din țară. Acest domeniu va asigura dezvoltarea serviciilor turistice din oraș. Descentralizarea în domeniul tineretului și sportului va însemna de fapt predarea multor baze sportive, gestionate acum de Ministerul Tineretului și Sportului, către autoritățile locale, care știu mai bine să aibă grijă de acestea.

Revenind la politică ce vă propuneți pentru următoarele alegeri?

Din punct de vedere politic, PSD Târgu Mureș își propune să câștige încrederea cetățenilor. În urmă cu doi ani am realizat un scor istoric, obținând, pentru prima dată, patru mandate de consilier. Am obținut și funcția de viceprimar al municipiului, prin Sergiu Papuc. Am reușit astfel să ne îndeplinim dezideratul și anume de a ajuta la dezvoltarea orașului și de a asigura o guvernare locală transparentă. Am demonstrat că avem capacitatea să ne punem amprenta pe guvernarea locală rămânând fideli principiilor social – democrate privind cheltuirea optimă a banului public și de a da o atenție deosebită educației, siguranței publice, confortului urban, dezvoltării echilibrate a orașului.

Târgu Mureș se află, mai nou, pe harta NATO. Poate fi și acesta un atu?

Începând din acest an, este pentru prima dată când la Târgu Mureș funcționează o structură centrală a Ministerului Apărării Naționale și anume Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale. Astfel, de aici, vor fi coordonate din punct de vedere militar toate structurile forțelor pentru operații speciale, inclusiv cei de la forțele terestre, aeriene și navale. Iată un alt avantaj enorm pe care și l-a creat Târgu Mureșul și care va aduce beneficii mari orașului nostru, pus din nou pe harta lumii.

În cei doi ani de mandat ați deținut mai multe funcții în Senatul României. Care este astăzi funcția pe care o ocupați?

Începând din luna septembrie a acestui an, am fost desemnat membru în două comisii importante: Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital și Comisia economică, industrii și servicii, unde sunt vicepreședinte.

În acești doi ani ați avut o activitate însemnată și în domeniul politicii externe. Ați reprezentat România la întâlniri la cel mai înalt nivel. Le puteți spune cititorilor Telegrafului de Mureș, pe scurt, despre această latură a activității de senator?

Ca membru al delegației României în Adunarea Parlamentară a Mediteranei, am participat în acești doi ani la o serie de întâlniri, la nivel înalt, la Roma, Napoli, Praga, Malta și Belgrad. Aici au fost discutate teme majore privind problema migrației, a terorismului, dar și a dezvoltării economice și a stabilirii unor parteneriate de interes zonal sau mondial.

La Roma, în contextul discuțiilor privind terorismul, am susținut soluția României privind înființarea unei Curți Internaționale împotriva terorismului, după modelul Tribunalelor penale internaționale pentru Iugoslavia și Rwanda.  La Napoli, Adunarea Parlamentară a Mediteranei a avut pe ordinea de zi o temă majoră și anume cea cu privire la protecția mediului. Aici s-au discutat mecanismele concrete prin care țările membre și partenerii APM vor acționa în vederea protejării mediului înconjurător .

La Praga am participat alături de Președintele Senatului României, domnul Călin Popescu Tăriceanu la o întâlnire bilaterală la nivel înalt cu privire la consolidarea realțiilor româno – cehe.

În Malta, România și-a adus aportul prin delegația la lucrările APM la stabilirea măsurilor privind combaterea traficului de persoane. Ultima întâlnire a APM la care am participat, la Belgrad, a constituit un punct de interes direct pentru România. La Belgrad s-a făcut un pas important pentru dezvoltarea economică a Balcanilor de Vest, însă aceasta nu se refră doar la țările din fosta Iugoslavie, care nu sunt membre UE sau ale Organizației Mondiale a Comerțului, ci și la Moldova și Ucraina. Astfel, aceste țări vor trebui să adere, prin ratificarea în parlamentele lor a unui tratat, la Organizația Mondială a Comerțului, care va deveni astfel primul și principalul motor în dezvoltarea relațiilor economice din zonă.

Care ar fi principalele legi pe care așteptați să le adoptați în această sesiune?

Adoptarea Codului Administrativ, după reexaminare, este cu siguranță o lege pe care o așteaptă toată lumea administrativă din România. Primăriile, Consiliile Județene, ministerele și instituțiile deconcentrate. Prin adoptarea acestui Cod se va aduce un plus de ordine și transparență în instituții. Nu că nu ar fi și acum. Însă am văzut cu toții derapaje, cazuri în care proiecte importante de dezvoltare s-au blocat din cauza inactivității unor funcționari care refuzau să își asume, să semneze anumite acte. Odată cu adoptarea acestui cod cei care nu își fac treaba vor putea fi sancționați mai ușor, mai rapid. Va fi un cod care va asigura o administrație mai eficientă, mai flexibilă.

De asemnea legea offshore”, retrimisă în Parlament de Președintele României, este deosebit de importantă, pentru că pune bazele asigurării independenței energetice a țării.

Sunt multe proiecte de lege din Programul de guvernare care vor fi trecute prin Parlament, proiecte importante pentru dezvoltarea României. Aș aminti aici Legea Siguranței Naționale, care va duce la îmbunătățirea legislației pentru asigurarea unor servicii de informații în conformitate cu cerințele statului de drept; Legea Pensiilor, care va elimina inechitățile dintre beneficiarii sistemului, va duce la creșterea pensiilor; Legea vânzării terenurilor, care va modifica și completa Legea 17/2014 privitoare la stabilirea dreptului de proprietate;  Legea Turismului, care va duce la dezvoltarea zonelor turistice ale țării; Legea descentralizării în domeniul tineretului și sportului, prin care se vor transfera competențe, dar și baze sportive către autoritățile locale; Legea Minelor care va reglementa în mod unitar regimul juridic al valorificării resurselor minerale; Legea Apelor care va reglementa activitatea de prospecțiune, explorare, exploatare, concesionare, protecția apelor minerale, geotermale  și terapeutice și care va crește veniturile la bugetul de stat.

În următorul interval, în Parlament vor fi dezbătute, în procedura de reexaminare, Codul Administrativ și Legea ofshore, de care am amintit, dar și Codul Civil, Legea CSM, Legea privind statutul Procurorilor și Judecătorilor, Codul Penal, Codul de Procedură Penală, Legea guvernanței corporative sau Legea de Funcționare a TVR.

Știu că  sunt aspecte mai puțin spectaculoase și uneori par neinteresante, dar aceasta este o realitate ce se răsfrânge mult mai puternic în viața noastră de zi cu zi și ar fi bine să-i acordăm mai multă atenție.

 

Fii primul care comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publica.


*