Interviu cu Dinu Socotar „Mă oblig să susțin toate proiectele de dezvoltare ale județului Mureș”

img_8841Reporter: Cei mai mulţi vă cunosc de pe scena politică mureşeană, unde activaţi de ani buni. Însă sunteţi si un antreprenor de succes şi doctor în inginerie electrică. Ce înseamnă să fii doctor în această ştiinţă?

Dinu Socotar: Înainte de toate, profesional vorbind, înseamnă să rămâi la prima dragoste. Sunt satisfăcut, dar și mândru în același timp, că, în anii tulburi ai tranziției economice din România post revoluționară, am reușit să profesez și să mă dezvolt profesional într-o breaslă care nu oferea prea multe oportunități – ingineria electrică. Spre exemplu, am rămas în relații foarte bune cu majoritatea foștilor colegi de facultate și constat cu amărăciune că cei mai mulți au fost nevoiți să urmeze alte cariere, mulți pe alte meleaguri. Fiind profesioniști de înaltă ținută azi conduc sau sunt în structuri  importante în domenii ca IT, industria petrolieră, comerț, industria textilă, industria cărnii, construcții etc., dar nu în cel al pregătirii de bază. Sigur că există și un grup important care activează în domeniu, dintre care 4-5 foști colegi sunt profesori universitari. Cu ei am avut colaborări pe proiecte de cercetare științifică și în aceste colaborări mi-am dezvoltat și mi-am susținut și doctoratul. Faptul că la 30 de ani (bătuți pe muchie) de la absolvirea facultății sunt încă în profesia de bază, într-o lume care se transformă uimitor de repede, îmi crează o stare de stabilititate și comfort emoțional, extrem de utilă în abordarea altor activități, cum ar fi politica, spre exemplu.

Rep.: Politic sunteţi activ, aveţi un discurs bun, v-aţi implicat în mai multe proiecte. Cu siguranţă, veţi fi la fel de activ şi ca deputat. Ce vă propuneţi ca parlamentar?

D.S.: Am susținut permanent că un ales, și cu atât mai mult un parlamentar, nu trebuie să fie preocupat doar în a fi un inițiator de legi, ci ar trebui să fie procupat mai mult, ca fiecare lege pe care o votează să oglindească fidel interesele cetățenilor pe care îi reprezintă în legislativ. Eu, provenind din mediul de afaceri, voi fi foarte atent în a cenzura tot ce vine să aducă piedici administrative, fiscale, birocratice îndreptate împotriva anteprenoriatului și mai ales împotriva anteprenoriatului românesc. La fel, mă oblig să susțin toate proiectele de dezvoltare ale județului Mureș, indiferent de culoarea politică a inițiatorilor.

Rep.: Sunteţi vorbitor de limbă maghiară, aţi participat şi la dezbateri televizate în limba maghiară. Mizaţi şi pe voturile maghiarilor, mai ales că reprezentaţi valea Târnavei Mici?

D.S.: Este cunoscut faptul că, din păcate, chiar și acum în anul 2016, în județul nostru, votul are și o componentă etnică importantă. Mai mult, această componentă etnică este mai pronunțată la alegerile parlamentare decât la cele locale, unde personalitatea candidatului poate fi decisivă pentru o anumită zonă și poate înfrânge sau diminua rolul votului etnic. Eu am obținut de regulă, un număr important de voturi ale populației maghiare, cu ocazia diverselor alegerilor locale. Cred că o parte a acestui val de simpatie se va fi păstrat și pentru alegerile parlamentare și mă refer aici la zona mea natală, de pe cursul superior al Târnavei Mici, unde sunt recunoscut ca un om al locului și unde activitatea mea profesională și politică  este mai cunoscută.

Rep.: PSD a luptat întotdeauna pentru cei mulţi. Programul de guvernare propus de Partidul Social Democrat este unul care odată aplicat ar influenţa pozitiv viaţa celor mai mulţi români. Care dintre măsurile din partea a doua a Programului de guvernare vi se par cele mai importante?

D.S.: Subliniez din start că întregul program de guvernare al PSD este unul ambițios, și eu văd în el un mesaj clar și răspicat, că noi românii și noi România vrem să ne depășim statutul de țară periferică a Uniunii Europene și facem un pas hotărât pentru a ne ocupa locul din primul rând, adică cel rezervat tării de pe locul 6 din Uniune. Aș detalia măsurile din programul de guvernare, pe care eu le cred cele mai importante, în două planuri, unul al populației și unul al mediului de afaceri. Din perspectiva populației, cele mai importante măsuri sunt  creșterea salariului minim pe economie cu un obiectiv de aproximativ 400 de euro pentru anul 2020 și a punctului de pensie la peste 300 de euro, reducerea fiscalității pe salarii și eliminarea celor 102 taxe nefiscale, lege deja aprobată. Din perspectiva mediului de afaceri, foarte importante ar fi eliminarea impozitului pe dividende, a celui pentru activități independente, reducere impozitului pe venit pentru microîntreprinderi și creșterea plafonului de încadrare pentru acest statut, precum și reducerea TVA-ului.

Rep.: Spuneţi-ne câteva dintre realizările dvs. ca politician în funcţia aleasă de consilier judeţean.

D.S.: Exact cum am afirmat mai înainte, în primul rând mi-am propus ca, în toate hotărârile și acțiunile întreprinse de CJ Mureș și la care eu, în calitate de consilier, am avut o implicare, interesele celor pe care îi reprezint să fie corect susținute. Am declarat, de mai multe ori, că în Consiliul Județean Mureș eu îmi asum o triplă reprezentare, una a zonei geografice din care provin, una a zonei politice din care provin și una a zonei profesionale din care provin. Și am încercat să fac asta cu bună credință, prin susținerea în comisii a acelor amendamente și prevederi pe care le-am crezut că sunt compatibile cu conduita  asumată, prin acordarea de audiențe acelora care au dorit să mă contacteze, prin implicarea și participarea la acțiunile pe care le-am considerat în sprijinul dezvoltării județului.

Rep.: Cum vedeți România peste 4 ani?

D.S.: Sper sau, mai exact, cred că România anului 2020 va fi mult schimbată în bine ca rezultat al implementării programului de guvernare propus de Partidul Social Democrat. În primul rând, cred în creșterea și stabilizarea unei adevărate clase de mijloc. Cred în întărirea și dezvoltarea capitalului românesc și a anteprenoriatului român. Salariile specialiștilor, fie ei din mediul public sau privat, trebuie să ajungă la un nivel competitiv, împiedicând astfel exodul cadrelor calificate. Cred, de asemenea, în dezvoltarea profesiilor liberale și a serviciilor. Trecând spre o privire de ansamblu a societății românești, sper că perioada 2016-2020 va fi adevăratul moment al reformelor și al dezvoltării în trei domenii esențiale ale vieții românilor: educație, sănătate și justiție.

Rep.: Cum vedeți județul Mureș peste 4 ani?

D.S.: Cred că acești 4 ani sunt vitali pentru județul Mureș, din punctul de vedere al dezvoltării infrastructurii. Mă refer aici la dezvoltarea Aeroportului „Transilvania” și menționez că aici vorbim de o investiție masivă, la realizarea legăturii municipiului Tîrgu Mureș la autostrada Transilvania, care până în 2020 ar trebui să ajungă până la Oradea, la demararea investiției pentru autostrada Moldova (pe tronsonul județului Mureș), la finalizarea lucrărilor și darea în folosință a Parcului pentru sporturi cu motor, la construirea unui Spital Regional de Urgență, la reabilitarea drumurilor județene, la funcționarea eficientă a depozitului ecologic de deșeuri, la dezvoltarea parcului industrial. Trebuie să admitem că există o competiție, de altfel benefică, între județe, mai ales cele limitrofe, pentru dezvoltarea acestora. Fără fructificarea acestor 4 ani, în sensul dezvoltării unei infrastructuri competitive, și în acest sens obiectivele enumerate constituie doar un pachet mediu, nu putem spera la o dezvoltare reală într-o competiție cu Clujul, Alba și Brașovul, dacă ar fi să menționăm doar câțiva competitori.

Rep.: Cum vă susţine familia în ascensiunea din cariera politică? Care a fost reacţia când aţi obţinut un loc eligibil pe liste la alegerile din 11 decembrie? Veţi fi mai mult plecat de acasă…

D.S.: Evident că o carieră politică de 15-20 de ani se poate desfășura numai cu sprijinul familiei, dar acest sprijin, în cazul meu, a fost întodeauna unul discret. A fost opțiunea lor, cu care eu am fost de acord și am respectat-o. De aceea, familia mea nu a fost o prezență vizibilă în multele campanii electorale pe care le-am desfăsurat (de cele mai mai multe ori chiar dintr-un rol de conducător de campanii electorale), dar au fost mereu acolo. Vă dați seama că, cel puțin „au aprobat” contribuțiile mele finaciare la aceste campanii. Cât despre surpiza locului eligibil și plecatul de acasă sunt informații și statusuri care nu au fost încă procesate complet. Parafrazând un text pe care l-am citit cândva și care mie mi-a plăcut foarte mult, aș zice că, în viața mea politică, familia a fost ca stelele de pe cer. Și când nu se văd sunt la locul lor, păstrându-și rolul lor.

Fii primul care comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publica.


*