Autobuzele electrice vor aduce mari economii bugetului local al Tîrgu – Mureșului

Propunerea consilierului local PSD Olimpiu SABĂU POP, adoptată în şedinţa CL din 19 mai 2016, de a se aloca bani din bugetul local al municipiului Tîrgu – Mureș pentru achiziționarea de autobuze electrice se bazează pe două componente importante: economia de bani pe care societatea locală de transport local o va realiza și faptul că acestea sunt 100% ecologice emisiile poluante fiind zero. Autonomia de deplasare a acestor autobuze este de 250 de km.

PSD Tîrgu – Mureș propune achiziționarea mărcii BYD K9, produsă în China, având în vedere faptul că acest tip de autobuz electric este deja testat în București de RATB iar rezultatele sunt bune. Prețul de achiziție al acestui tip de autobuz electric este de 330.000 de euro. Consiliul Local Tîrgu – Mureș a alocat 3 milioane de lei noi, din care ar urma să fie achiziționate două astfel de autobuze.

Potrivit datelor RATB dar și a companiilor de transport în comun din SUA și alte state ale UE economia totală, calculată pentru utilizarea unui autobuz electric BYD față de un autobuz clasic, pe o durată de viață de 10 ani, este de aproximativ 330.000 euro pentru un singur autobuz. După încă 2 ani de utilizare, economia totală e de aproximativ 580.000 euro pentru un autobuz. Aceasta rezultă însumând toate costurile: preț achiziție, mentenanță, combustibil.

Până în prezent, BYD a fost testat în șapte mari orașe din România, a parcurs peste 14.000 kilometri, demonstrând că este mai economic decât un autobuz classic. Datele puse la dispoziiție până acum de companiile care exploatează aceste autobuze arată că media costurilor cu energia electrică necesară alimentării a fost de 10,30 euro/100 kilometri, față de 45,33 euro/100 kilometri — media costurilor aferente consumului de motorină. Pe lângă economia realizată la consumul de combustibil trebuie luată în calcul economia la piesele de schimb, care este de cel puțin de 30 la sută.

Prin programul național AFM vor fi allocate sume importante de bani pentru instalarea de stații de încărcare pentru autovehiculele electrice. Pentru stațiile de încărcare din autobază precum și de la capăt de linie există soluții de producere a energiei prin panouri solare, ceea ce ar reduce și mai mult costurile privind consumul de energie electrică. Autobuzele electrice au două tipuri de încărcări: una la capăt de linie care durează cca 10 minute şi un tip de încărcare, nocturnă, care durează 8 ore. Pentru încărcarea nocturnă tariful la energie electrică este de asemenea redus.

Fii primul care comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publica.


*