Interviu cu Ovidiu Mălăncrăvean, candidatul PSD la Primăria Sighișoara: „Cetățenii vor să aibă venituri mai mari, să trăiască într-un oraș frumos, curat și sigur”

ovidiu malancravean

Reporter: Ați terminat Facultatea de fizică la București, cu doi ani înainte de Revoluție. Cum era să faci facultatea înainte de ’89?

Ovidiu Mălăncrăvean: Era grea admiterea. Eram mulți pe un loc. Dar știam pentru ce ne batem. Acolo erau cei mai buni profesori. Crema, cum se spune. Mă bucur că am ales fizica, pentru că m-a ajutat să văd altfel viața. Sunt mai organizat și știu tot timpul ce se petrece în jurul meu. Asta mă face mai sigur și venerez poate altfel viața.   Rep.: Sunt profesorii de fizică din zona săsească a României la modă? O.M.: Nu faceți comparația aceasta! (râde – n.r.) Rep.: De ce ați acceptat să candidați la funcția de primar în Sighișoara? O.M.: Am avut oferta de a fi candidat și în urma cu mai mulți ani. Atunci, pentru consiliul local. Acum nu am stat mult pe gânduri. Pentru că văd și știu cum evoluează Sighișoara. Și nu îmi place. Vreau și pot să schimb felul de a se face administrație în Sighișoara.

Rep.: Cum vedeți Sighișoara?

O.M.: Întotdeauna am văzut Sighișoara ca fiind cel mai frumos oraș din România. Am mulți prieteni din țară care aici s-au îndrăgostit, apoi s-au căsătorit și revin acum de câte ori au ocazia. Viitorul Sighișoarei îl văd strălucit. Sunt câteva lucruri de pus la punct, iar apoi cu toții ne vom bucura de beneficiile acestei cetăți unice. Mă refer aici la tot orașul, nu doar la cetatea propriu zisă. În primul rând, felul de a face administrație trebuie îmbunătăți t. Primăria, cu toate serviciile ei, trebuie modernizată și eficientizată. Suntem în 2016, iar informatica ne ajută să fim mai eficienți. De ce să aștepte omul după o hârtie 30 de zile, că acesta este termenul legal, și să nu i-o dai în trei zile, dacă poți să o faci? Odată îndeplinit acest pas, putem trece la ce avem de făcut. Eu vreau să atrag inteligență în Sighișoara. Orașul nostru este un mediu propice pentru dezvoltarea industriei IT. Cultura din România găsește aici un mediu de manifestare unic. Cultura generează turism. Turismul oferă locuri de muncă bine plătite și bunăstarea unei întregi zone. Suntem centru de excelență în sport, în handbalul de mare performanță. De ce nu am fi și în știință și artă? Sighișoara va putea găzdui, într-o sală unică cum văd eu, Sala Mihai Eminescu renovată, orice manifestare de rang mondial. Sighișoara poate fi centru național de instruire a elevilor și a studenților de elită.

Rep.: Cetățenii vor turism și elite?

O.M.: Cetățenii vor în primul rând să aibă venituri mai mari, să trăiască într-un oraș frumos, curat și sigur. Cetățenii vor piețe agroalimentare civilizate. Vor școli bune și firme puternice ca să nu le plece copiii în străinătate. De aceea viziunea mea despre funcția de primar îmi spune că acesta trebuie să fie cel mai aprig ambasador al orașului. Să știe să aducă bani pentru investiții și să dezvolte orașul. Beneficiile pentru cetățeni vin de la sine fiind rezultatul unei bune administrații.

Rep.: Până la urmă, în Consiliul local veți fi nevoit să faceți politică. Acolo sunt grupurile politice ale partidelor. Credeți că veți putea trece toate hotărârile pe care le veți promova?

O.M.: În Consiliul local Sighișoara vor fi toți sighișoreni. Nu cred că un proiect fezabil, argumentat din punct de vedere tehnic și cu o proiecție asupra avantajelor pe care ar urma să le creeze nu va întruni majoritatea voturilor. Mai ales că ședințele de consiliu sunt publice. Iar metodele tehnice de astăzi asigură posibilitatea ca ședințele de consiliu să poată fi urmărite inclusiv de acasă, de către oricine interesat. Cine face administrație și nu acceptă asta înseamnă că are ceva de ascuns. Transparența nu se negociază. În lumea civilizată, primarul și consilierii sunt cei mai smeriți funcționari. Pentru că știu că au misiunea de a întări „cetatea” și nu doar de a cheltui banii oamenilor.

Rep.: Sunteți directorul Liceului Tehnologic Nr. 1. Cum vă veți descurca în campania electorală? Nu vă doare sufletul că poate veți renunța la copii din iunie?

O.M.: Îmi iau concediu fără plată. Asta am spus-o chiar înainte de apariția acelei circulare de la minister care recomandă acest lucru. Este de bun simț. Voi fi alături de toți elevii din Sighișoara dacă voi fi primar. Aceasta este și o îndatorire legală a primarului.

Fii primul care comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publica.


*